ZEVENBERGSCHEN HOEK - De gemeente Moerdijk wil dat er niet meer wordt gecrost in het gebied tegenover NS-station Lage Zwaluwe bij Zevenbergschen Hoek. Omdat de invulling met hoogwaardige bedrijvigheid nog even op zich laat wachten, gaan de gemeente en de andere grondeigenaren het perceel weer verpachten als landbouwgrond. Tussen het NS-station en de A16 ligt een kleine 30 hectare grond, die nog als bestemming landbouw heeft.
De gemeente en een aantal projectontwikkelaars willen er hoogwaardige bedrijvigheid realiseren. Het is ook mogelijk het gebied als transferium in te richten of met aan logistiek gebonden bedrijven. Eind dit jaar is bekend welke variant haalbaar is.
Ondertussen hebben motorcrossers het gebied ontdekt. Die crossen er dat het een aard heeft en daar is de gemeente niet blij mee. "Crossen is niet wenselijk, want het is strijdig met het bestemmingsplan", zegt een woordvoerder. Omdat het nog wel even duurt voordat het gebied wordt ingericht, wil de gemeente de grond dus verpachten. De verpachting geldt voor een jaar en kan daarna eventueel worden verlengd. Een boer neemt het terrein binnenkort al in gebruik.
Van de 28 hectare bij het station is ongeveer 1 hectare eigendom van de gemeente Moerdijk. De rest is bezit van onder meer Rijkswaterstaat en Business Parc Lage Zwaluwe. Voor de grondeigenaren is de verpachting een plezierige bijkomstigheid. Zolang de grond braak ligt, levert hij niets op. Nu ontvangen zij pacht.
Volgens de gemeente Moerdijk lopen de plannen bij het station geen vertraging op. In een persbericht van november 2011 stond echter dat de eerste onderzoeken in november 2012 zouden moeten worden afgerond.